Diyarbakır’da bayat ekmek talebi arttı

Ocak ayında yapılan artırımların akabinde 400 gram ekmeğin 12 TL’den 15 TL’ye çıkarıldığı Diyarbakır’da, artan yoksulluk ve derinleşen ekonomik krizle birlikte bayat ekmeğe talep arttı.

Amida’dan Zelal Sinayiç’in haberine nazaran, bayat ekmek talebi, kent yoksulluğunun daha ağır olduğu Bağlar ve Sur üzere ilçelerde daha çok görülüyor. Fırıncılar elinde kalan ekmekleri bir gün sonra, tanesi 8 ila 10 TL’den bayat ekmek olarak tüketiciye ulaştırıyor.

‘İNSANLARIN BİRDEN FAZLA TAZE EKMEK YİYEMİYOR’

17 yıldır Bağlar ilçesindeki bir fırında çalışan Ferhat Kabamaklı, “Burası yoksulların yükte yaşadığı bir mahalle. Münasebetiyle fakir sayısı çok fazla. İnsanların birden fazla taze ekmek yiyemiyor. Durumu olmayanlar, daha ucuza geldiği için bayat ekmek alıyor” dedi.

Öte yandan, kent yoksulluğunun derinleştiği Diyarbakır’da fırına hamur götürenlere de rastlanıyor. Konuttan götürülen hamurda ekmeğin tanesi 5 TL’den pişiriliyor.

‘ESKİYE NAZARAN HAMUR GETİRENLERİN SAYISI AZALDI’

24 yıldır fırıncılık yapan İbrahim Yaşgöz, “50 kiloluk bir çuval un, toptancılarda ve fırınlarda 720 TL’nin üzerinde satılıyor. Bir çuval undan, mesken ekmeği hesabıyla, 800 gramlık 80 tane ekmek çıkıyor; fırın hesabıyla da 400 gramlık 160 tane ekmek çıkıyor. Eskiye nazaran meskende hamurunu getirip burada pişirmemizi isteyenlerin sayısı azaldı. Günde 5-6 kişi meskenden hamur getiriyor” diye konuştu.

Uzun yıllardır konutta hamur yapıp fırına getiren Armağan ise, “Haftada bir defa hamur yapıp getiriyorum. Bir leğenden 7-8 ekmek çıkıyor ve bizi bir hafta boyunca yönetim ediyor. Ekmek elimin altında, her gün gidip ekmek alma kederinden kurtuluyorum. Bu istikametiyle daha avantajlı. Bu ekmeğin rahmeti başkadır. Yaptığım ekmeği buzdolabına koyup çıkardığım vakit taze taze yiyebiliyoruz. Köyden un geldiği vakit bizim için daha uygun oluyor. Evlendiğim birinci günden bu yana, iki kişi olmamıza karşın tekrar de hamuru kendi elimle yoğurup fırına getiriyordum” diye konuştu.

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir