Alanya’da mango hasadı başladı

Uygun iklimi hasebiyle tropikal meyveciliğin en çok yapıldığı yerlerin başında gelen Alanya’da mango üretimi her geçen yıl artıyor. Lezzeti ve aromasıyla ithal mangolardan daha düzgün olduğu için tüketicilerin tercih etmeye başladığı mangonun üretim alanı da her geçen yıl artırarak devam ediyor. İlçede yaklaşık 2 bin dekarlık alanda üretimi yapılan mangonun hasadına başladı.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya’da mangonun adaptasyon sağlayarak giderek üretimin arttığını söyledi. Göktepe, “İlçemizde bilhassa ‘Naomi’ ile ‘Keitt’ çeşitti ve azda olsa öbür çeşitler adaptasyonunu sağlamış durumda. İlçede yaklaşık 2 bin dekar alanda üretimi yapılıyor. Natürel ki mango üretimi çok zahmetli ve sıkıntı. Şu anda sera içerisinde hissedilen hava sıcaklığı 50 derecenin üzerinde. Bu kaidelerde çok meşakkatli bir iş yapılıyor. Tıpkı vakitte üretimi için maliyet bakımından da çok önemli bir yatırım gerektiriyor. Fidanı toprakla buluşturduğumuzdan meyve alımına kadar ağır bir süreç geçiyor. Bakımı, bitki müdafaa ile besleme eserlerinin uygulanması, gerçek vakitte su gereksiniminin karşılanması ve en değerlisi olan budama sürecinin hakikat yapılmasıdır. Şu anda örnek verecek olursak Keitt cinsi mango ağaçlarına budama süreci yapılırken, öbür Naomi cinsinin şu anda budama süreci yok. Mart ayında çiçeklenme periyodunda ise tekrar budama süreçleri yapılıyor. Zira çiçek tutmayan kısımların alınması lazım” dedi.

“TÜKETİCİLERİMIZDEN YERLİ ÜRETİME TAKVİYE VERMELERİNİ İSTİYORUZ”

Mango döneminin açıldığını aktaran Tahir Göktepe, üreticilere güzel olması dileğinde bulunarak, “İlçemizde Naomi cinsi mango meyvesinin hasadı başladı. Hasat konusunda üreticilerimize daima bilgiler veriyoruz. Hasat periyodunu biliyorlar ve buna uyuyorlar. Natürel ki yurtdışından ithal olarak gelen mango meyveleri de var. Tüketicilerimizin bu mevzuda hassas olmalarını ve yerli üretime dayanak vermelerini istiyoruz. Zira güç kurallar da üretiyoruz. Yerli üretilen mango meyveleri tat ve lezzet bakımından ayırt edici bir özeliği var. Yerli üretim mango tüketimi yapan vatandaşlarımız bunun farkına varacaktır. Onun için ham biçimde olan ithal olan eserleri Pazar yerlerinde de görseler almamalarını rica ediyorum” diye konuştu.

“MANGO ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ GEREKİR”

Mango üretimine takviye verilmesi gerektiğini de vurgulayan Göktepe şunları söyledi:
“Mango üretimi bahsettiğim üzere yatırım maliyeti yüksek ve zahmetli bir üretim olduğundan ötürü desteklenmesi gerekir. Bilhassa eser bazlı dayanak noktasında değil, zati yatırım noktasında süspansiyonlu kredi veriyorlar. Bu bahiste bakanlığımıza ve devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum lakin şu an hasadın olduğu bir periyot. Ağustos ayında başlayan hasat devri Ocak ayına kadar devam edecek. Yerli mango üretiminin desteklenmesi acısından muz üretiminde olduğu üzere ‘Toplu Konut Fonu’ yahut direk bir gümrükleme bedeli olabilir. Mango da rastgele bir gümrük maliyeti olmadığı için ithal olarak ülkemize çok rahat bir halde geliyor. Bu hususta devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz.”

“TÜKETİCİLER HAM OLARAK GÖRDÜKLERİ HİÇBİR MEYVEYİ ALMASIN”

Alanya’nın Toslak Mahallesi’ndeki sera da mango üretimi yapan Duran Yıldırım ise hasada başladıklarını belirterek, “Mango meyvesini hasat yaparken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Ham olarak toplanmaması lazım. Tüketiciler de ham olarak gördükleri hiçbir meyveyi almasın. Lezzet ve tat oranı düşük olan ham meyvelere dikkat etsinler” sözlerini kullandı.

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir