Yeni yıl heyecanı kapımızda! 2025’i karşılamak için şimdiden planlar yapılıyor değil mi? Bu yılbaşı sofrası sizinle parlasın “Tariflerin tarifesi burada!” desin. Size hem pratik hem de sofranızı yıldız üzere parlatacak 12 mükemmel mezeyle geldik. Bir de ufak bir ipucu Philips Çift Hazneli Airfryer’la bu tanımları hazırlamak o kadar kolay ki sofradan kalkmak istemeyeceksiniz!
1. Yoğurtlu Zerzevat Mezesi
Hem hafif hem de renkli bir tanım arıyorsanız bu yoğurtlu zerzevat mezesi tam size göre!
Malzemeler:
1 adet kabak
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3-4 diş sarımsak
Sosu için:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
Servis için:
Süzme yoğurt
Hazırlanışı:
Sosu hazırlamak için derin bir kaseye zeytinyağı, domates salçası, kekik ve tuzu ekleyip karıştırın. Kabak, patates, havuç, yeşil biber ve kırmızı biberi doğrayın. Sarımsakları da küçük modüller halinde doğrayın. Doğradığınız zerzevatları hazırladığınız sosa ekleyin ve tüm sebzelerin sosa güzelce bulandığından emin olun. Soslanmış zerzevatları Philips Çift Hazneli Airfryer’ın haznesine yerleştirin. 160 °C’de 15 dakika boyunca pişirin. Süzme yoğurdu bir çırpma teliyle karıştırarak kremamsı bir kıvam elde edin ve servis tabağına yayın. Kızaran zerzevatları yoğurdun üzerine yerleştirerek şık bir sunum hazırlayın.
2. Çıtır Yufkalı Salata
Semizotunun ferahlığını çıtır yufkaların nefis dokusuyla birleştiren bu tanım, protein ve lezzet dolu bir alternatif sunuyor.
Malzemeler:
1 adet yufka
300 g semizotu
1 tam tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut
8 yemek kaşığı yoğurt
4-5 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
Tuz
Hazırlanışı:
Yufkayı ince uzun şeritler halinde kesin ve rulo biçiminde sarın. Sardığınız ruloların uçlarını suya batırarak açılmalarını önleyin. Ruloları Philips Çift Hazneli Airfryer’ın haznesine yerleştirin ve 200 °C’de 8-10 dakika kadar çıtırlaşana kadar pişirin. Bir karıştırma kabında yoğurdu, mayonezi, rendelenmiş sarımsağı ve tuzu uygunca karıştırın. Yıkayıp kuruladığınız semizotunu, haşlanmış nohutları ve didiklenmiş tavuk göğsünü yoğurtlu karışıma ekleyin. Tüm materyalleri güzelce harmanlayın. Üzerine çıtır yufkaları yerleştirerek görsel bir şıklık kazandırın.
3. Patlıcan Salatası
Yaz sofralarınıza hafiflik ve lezzet katacak bu salata közlenmiş sebzelerin enfes aromasıyla kalpleri fethediyor.
Malzemeler:
3 adet patlıcan
5 adet kırmızı biber
1 adet orta uzunluk soğan
2 diş sarımsak
2 adet orta uzunluk domates
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Sosu için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı isot
1 yemek kaşığı sumak
Hazırlanışı:
Patlıcan ve kırmızı biberleri yıkayıp kurulayın. Sebzelerin üzerine bıçakla birkaç delik açın ve Philips Çift Hazneli Airfryer’ın haznesine yerleştirin. Zerzevatları 200 °C’de 20 dakika boyunca közlenmeye bırakın. Közlenen sebzelerin kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Doğranmış domates, soğan, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ile ezilmiş sarımsakları sebzelerin üzerine ekleyin ve karıştırın. Sos için başka bir kapta zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, tuz, isot ve sumağı karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökerek uygunca harmanlayın.
4. Humus
Klasik lezzetlerden vazgeçemeyenler için olağanüstü bir tarif!
Malzemeler:
3 su bardağı haşlanmış nohut
1/3 su bardağı tahin
1 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı kimyon
Üzeri için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Kırmızı biber
Sumak
Hazırlanışı:
Haşlanmış nohutları mutfak robotuna alın ve üzerine limon suyu, tahin, ezilmiş sarımsak, kimyon ve tuzu ekleyerek karıştırmaya başlayın. Materyaller güzelce karışıp pürüzsüz bir kıvam aldıktan sonra kıvamını denetim edin. Daha akışkan bir kıvam isterseniz azar azar su ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Hazırladığınız humusu servis tabağına alın ve bir kaşık yardımıyla üzerine form verin. Zeytinyağını kırmızı biberle karıştırarak humusun üzerine gezdirin. Üzerini sumak ve ince kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
5. Patatesli Semizotu Salatası
Lezzetli ve hafif bir salata olan patatesli semizotu salatası hem doyurucu hem de sağlıklı.
Malzemeler:
4 adet patates
1 adet havuç
1 demet semizotu
Çeyrek demet dereotu
8 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı hardal
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Patatesleri kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Philips Çift Hazneli Airfryer’ın haznesine yerleştirip üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpin ve 180°C’de 20 dakika kadar pişirin. Semizotu, dereotu ve havucu doğrayarak bir kenara ayırın. Uygun bir kaseye yoğurt, hardal, tuz ve ezilmiş sarımsağı ekleyin ve düzgünce çırpın. Patatesleri, semizotu, dereotunu ve havucu yoğurtlu karışıma ekleyip güzelce karıştırın. Homojen bir karışım elde ettikten sonra servise hazır.
6. Kereviz Mezesi
Hafif ve besleyici bir seçenek arıyorsanız bu kereviz mezesi tam size göre!
Malzemeler:
1 adet büyük uzunluk kereviz
1 su bardağı ceviz
2 diş sarımsak
250 gram süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
Ceviz içi
Zeytinyağı
Kereviz yaprakları
Hazırlanışı:
Kerevizin yapraklarını koparıp kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Kerevizi, cevizi ve sarımsağı mutfak robotunda güzelce çekerek küçücük modüller haline getirin. Uygun bir kapta süzme yoğurt, mayonez ve tuzu çırpın. Çekilmiş kerevizi yoğurt karışımına ekleyin ve güzelce karıştırın. Hazırladığınız mezeyi servis kabına alıp düzeltin. Üzerine zeytinyağı gezdirin, cevizle süsleyin ve son olarak kereviz yapraklarını yerleştirin.
7. Labneli Mantar Ezme
Lezzetli ve pratik bir meze olan Labneli Mantar Ezme keyifli sunumuyla sofralarınızı şenlendirecek.
Malzemeler:
15 adet mantar
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam karabiber
1 tutam kekik
1 tutam tuz
3 yemek kaşığı labne
1 tatlı kaşığı hardal
1 avuç dereotu
Hazırlanışı:
Mantarları temizleyin ve sarımsaklarla birlikte mutfak robotunda geçirin. Geniş bir tavada zeytinyağı ve tereyağını ısıtın. Mantar ezmesini tavaya koyun ve hiç suyu kalmayana kadar orta ateşte karıştırarak pişirin. Mantar ezmesini tavadan almadan evvel karabiber, tuz ve kekik ekleyin. Pişirme süreci bittikten sonra 10 dakika dinlendirin. Bir kasede labne, hardal, ince kıyılmış dereotu ve pişmiş mantar ezmesini karıştırın.
Sunum önerisi:
Lavaşları üçgen halinde kesin. Philips Çift Hazneli Airfryer kullanarak lavaşları 150°C’de 5-7 dakika altın rengini alana kadar pişirin. Hazırladığınız mantar ezmesini lavaş cipsi ile birlikte servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı ve toz kırmızı biber ekleyin.
8. Girit Ezmesi
Meze sofralarının vazgeçilmezi olan bu ezme hem lezzetiyle hem de şık sunumuyla konuklarınızı büyüleyecek.
Malzemeler:
1 çay bardağı ceviz içi
300 g taze beyaz peynir
Çeyrek demet maydanoz
Çeyrek demet dereotu
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Dışı için:
Toz fıstık
Toz fındık
Hazırlanışı:
Ceviz içini rondodan geçirip kenara alın. Beyaz peyniri uygun bir kaseye alarak çatal yardımıyla ezin. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayın. Ezilmiş peynirin üzerine rondodan geçirdiğiniz cevizleri, doğranmış yeşillikleri, ezilmiş sarımsağı, kekiği, pul biberi ve zeytinyağını ekleyin. Tüm materyalleri homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Hazırladığınız ezmeden dondurma kaşığı yardımıyla top formunda modüller alın ve toz fıstık ve toz fındığa bulayın.
9. Haydari Mezesi
Yoğurdun ferahlığını naneli tereyağın enfes aromasıyla birleştiren haydari, meze sofralarının klasiği olarak vazgeçilmez bir lezzet sunuyor. Üstelik üretimi da epeyce pratik!
Malzemeler:
6 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1 dilim beyaz peynir
1 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Tereyağını küçük bir tavaya alın ve kısık ateşte eritin. Yağın yanmamasına dikkat ederek naneyi ekleyin ve birkaç saniye karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Karıştırma kabına süzme yoğurdu ekleyin. Beyaz peyniri çatalla ezerek ufalayın ve dereotunu ince ince doğrayın. Yoğurdun üzerine ezilmiş peynir, doğranmış dereotu, naneli tereyağı, ezilmiş sarımsak ve tuzu ekleyerek güzelce karıştırın. Hazırladığınız haydariyi servis tabağına alın ve üzerini zeytinyağı ve dereotu ile süsleyin.
10. Ispanaklı Fıstıklı Meze
Yoğurdun ferahlığını ıspanağın lezzetiyle buluşturan bu meze üzerine serpiştirilen nar taneleri ve Antep fıstığıyla görsel bir şölen sunuyor.
Malzemeler:
1 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
2,5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bağ ıspanak
1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
3 yemek kaşığı nar taneleri
Hazırlanışı:
Tavaya zeytinyağını alın doğranmış ıspanakları ekleyerek tuzla birlikte soteleyin. Ispanaklar yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Yoğurdu bir karıştırma kabına alın ve sarımsakları rendeleyerek ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Soğuyan ıspanakları blenderdan geçirerek püre haline getirin. Ispanak püresini yoğurtlu karışım ile güzelce birleştirin ve karışımı servis tabağına alın. Üzerine toz Antep fıstığı ve nar taneleri serpiştirerek servis edin.
11. Acuka
Lezzetli ve pratik bir tanım olan acuka ekmek üstünde şahane bir seçenek sunar.
Malzemeler:
3 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı ceviz içi
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı galeta unu
6 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
Hazırlanışı:
İnce kıyılmış ceviz içini bir kaba alın. Üzerine domates ve biber salçasını ve sarımsağı ek edin. Zeytinyağını ve galeta ununu ekleyin. Karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyerek karışımınızı düzgünce harmanlayın. Tüm gereçler birbirine karışana kadar güzelce karıştırın.
12. Karamelize Soğan Mezesi
Lezzetli bir meze olan karamelize soğan mezesini denemiş miydiniz?
Malzemeler:
5-6 adet küçük uzunluk kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı su
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Hazırlanışı:
Soğanların kabuklarını soyun ve dilediğiniz formda kesin. Uygun bir tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun. Şeker ekleyin ve soğanları karamelize edin. Renkleri dönmeye başlayınca 2-3 yemek kaşığı su ekleyin. Tavanın kapağını kapatıp bir kaç dakika pişirin. Pişen soğanları bir kaseye alın. Üzerine nar ekşisi, karabiber, pul biber, kimyon, kırmızı toz biber ve tuzu ekleyin. Güzelce karıştırın. Karamelize soğanları süzme yoğurt üzerinde yahut yanında servis yapabilirsiniz.